Termeni

Vin spumant, vin spumos ori sampanie?
Un dictionar la indemana, care va poate ajuta atunci vreti sa stiti exact ce sa comandati la restaurant ori pentru ocaziile speciale

Greu de crezut, dar perfect adevarat: multa lume nu stie niciodata exact daca a baut sampanie, vin spumant ori vin spumos! Sunt putini cei care cunosc diferentele. Cavafil a intocmit un mini-dictionar de termeni specifici, termeni care ti-ar putea fi de folos pe viitor, atunci cand vei fi pus in situatia de a cere un pahar / o sticla, la evenimentele speciale din viata ta.

Diferenta majora consta in procesul de fabricatie:
# daca a doua fermentatie are loc in sticla (metoda Champenoise), atunci avem de-a face cu sampanie ori cu vin spumant
[Initial, vinurile spumante purtau denumirea de sampanie, chiar daca nu proveneau din regiunea franceza Champagne. De cativa ani, insa, francezii au obtinut la tribunal dreptul de a folosi exclusiv aceasta denumire. Asadar, de atunci s-a facut diferentierea clara intre sampanie si vinurile spumante]

# daca cea de-a doua fermentatie are loc in cisterne de otel inoxidabil (metoda Charmat), atunci putem vorbi despre vin spumos

VINUL SPUMANT (Cava, Prosecco, Sekt, Espumante etc)

Vinurile spumante se deosebesc de cele linistite printr-un nivel crescut de dioxid de carbon, care le face acidulate, gratie procesului de fermentatie naturala.
Fiecare tip de vin spumant vine cu povestea si cu caracteristicile zonei din care este produs. Daca metoda e una singura (Champagne – fermentare in sticla), putem gasi particularitati in functie de cine a produs vinul respectiv.
Cele mai cunoscute vinuri spumante sunt urmatoarele:
Cava (produs in Spania), Espumante (Portugalia), Sekt (Austria si Germania), Pezsgo (Ungaria), Sovetskoye Shampanskoye (Rusia, spatiul ex-sovietic)
Tipuri de struguri folosite cu precadere in realizarea vinului spumant: Macabeo, Parellada si Xarel-lo (cava), Pinot Gris, Aligote, Pinot Blanc, Grolleau, Cabernet Sauvignon ori Chenin Blanc.
In functie de nivelul de zahar din vin, spumantele se clasifica in:
brut natural (0-3 g/l zahar), extra brut (3-6 g/l zahar), brut (6-5 g/l zahar), extra sec (15-20 g/l zahar), sec (20-25 g/l zahar) și demisec (20 – 50 g/l zahar).
In cazul de fata avem Ramon Berenguer I. Cava Brut Nature si Ramon Berenguer I. Cava Brut.

VINUL SPUMOS – Cava Can Paixano Rosat
Diferența dintre procesul de fabricare al vinului spumant (link către CUM SE PRODUCE) de cel spumos constă în faptul că, în cazul celui din urmă, nu se realizează cea de-a doua fermentare. În schimb se adaugă dioxid de carbon.
Tipuri de struguri folosite cu precădere la realizarea vinului spumos:
Tempranillo – acest soi de struguri produce un vin de bază cu un grad ridicat de alcool și cu o acciditate moderată
Carignan – Acesta este soiul de struguri pentru vinurile albe. Are o aciditate scăzută și un nivel scăzut de oxidare, ceea ce îl face ideal pentru procesul de păstrare a licorii pe termen lung
Trepat – De la acest soi vine culoarea roșie a spumosului CAN PAIXANO. Este ideal pentru vinurile tinere și un ingredient de bază pentru cava
CE DIFERENȚIAZĂ CAVA CAN PAIXANO DE ALTE VINURI SPUMOASE?!
La CAN PAIXANO dioxidul de carbon, zahărul și vinul se amestecă toate în același timp, rezultatul fiind același gust special în fiecare sticlă!

SAMPANIA
Definitia specialistului: este un vin spumant realizat in regiunea Champagne, din Franta, dupa anumite reguli de vinificare ce presupun ca cea de-a doua fermentatie sa aiba loc in sticla pentru a favoriza carbonatarea.
Este o bautura complexa si bogata, cu o efervescenta intense. Strugurii din care se produce sampania sunt Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier.
Principalele branduri de sampanie sunt Moet & Chandon (cei care fac si Dom Perignon), Cristal, Veuve, Cliquot si Krug.

Livrăm GRATUIT în București, pentru restul județelor ne puteți contacta la numărul de telefon 0721.299.898 sau pe email, la office@cavafil.ro